Lochem

Lengte: 8 km

Wandeling Landgoed Ampsenroute bij Lochem

De herfst heeft net zijn eerste nachtvorst gebracht als ik ’s ochtendsvroeg begin aan de 8  kilometer lange wandelroute over Landgoed Ampsen. Waar Lochem ophoudt, daar begint het oude landgoed. In 1389 is het gesticht door Wolter van Ampsen. En nog steeds is het gedeeltelijk familiebezit. De stichting Geldersch Landschap ontfermt zich over het resterende gedeelte.

Statige laan

Zoals bij een landgoed hoort maak ik mijn entree via een statige lange en rechte laan, die aan weerszijden met een dubbele rij bomen is omgeven. De luiken van de woning aan het begin van de laan zijn blauw-wit geschilderd: de kleuren van de familie Van Ampsen.

Herfst

In de bossen van het landgoed zie ik hoe de herfst voorzichtig de kleur groen weghaalt. Een schrale en koude ochtendwind schudt af en toe aan de bomen, waarna de eerste bladeren het opgeven en neerwaarts dwarrelen. Het najaar verovert het bos.

Oude bomen

Het huidige kasteel Ampsen is al het derde dat op deze plek is gebouwd. De wandelroute slaat net voor de hoofdingang af en gaat achter de kasteeltuin langs. Oude solitaire bomen staan statig in het gras. Bruin-witte lakenvelders houden er verder de wacht.

Koeienpad

Via twee klaphekken kruis ik even later een doorgang tussen twee weilanden. “Koeienpad, geen toegang”, waarschuwt een bord degene die hier de verkeerde kant op wil. Ik vervolg de route over een voormalig kerkepad, dat na een tijdje uitkomt bij het eindpunt van deze wandelroute.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: