Welsum

Lengte: 7 km

Wandeling Welsums Kippeneindje

Met een lengte van 7 kilometer niet echt een kippeneindje, maar iedere wandelkilometer vond ik de moeite waard. Het Welsums Kippeneindje is een afwisselende rondwandeling door het buitengebied van Welsum bij Olst. De gemarkeerde wandeling gaat over stille wandelpaadjes en rustige asfaltweggetjes, langs water en oude boerderijen.

Baron de Vos

De bescheiden parkeerplaats bij de begraafplaats van Welsum is startpunt van de wandeling. Het asfalt stopt hier: als zandweg gaat de Vossenweg verder het achterland in.
De Vossenweg is een van de oudste weggetjes rond het dorpje Welsum. Baron de Vos was lang geleden de eigenaar van de landerijen langs deze weg. Rond 1850 gaf hij de weg zijn naam.

Wetering

De zandweg stuit op een brede sloot, de Terwoldsche Wetering. De wandeling gaat verder over het pad langs het water.

Blankemate

Ik wandel langs de Blankemate: een prachtige, stijlvolle IJsselhoeve. Het huidige woonhuis is hier in 1889 neergezet. De routefolder vertelt dat de Blankemate eeuwenlang als gemengd bedrijf in gebruik is geweest. Dankzij de vruchtbare kleigrond langs de rivier was het hier altijd goed boeren. Al sinds de 14e eeuw hebben hier meerdere gebouwen gestaan. Rijke Deventernaren brachten hier graag mooie zomerse dagen door.

Welsumer kip

Wereldberoemd is de Welsumer kip. Het kippenras is begin vorige eeuw hier rond Welsum ontwikkeld, waarschijnlijk door het kruisen van boerenkippen met hanen uit Azië. De bruine en gespikkelde eieren van de Welsumer waren zowel in eigen land als in het buitenland erg gewild. De Welsumer kip is inmiddels verdrongen door efficiëntere legkippen, maar het ras is nog steeds erg geliefd bij hobby-kippenhouders. De naam van de wandelroute is een leuke knipoog naar de Welsumer kip.

Afwisseling

Het gaat verder over een stil asfaltweggetje, langs weilanden en akkers. Al snel slaat de route alweer af en ik kuier verder over een smal wandelpad tussen de weilanden door. De wandeling is een prachtige afwisseling tussen rustige asfaltweggetjes en stille onverharde wandelpaadjes.

Hoogwater

En zo kom ik uit bij de IJssel. De rivier toont zich op zijn breedst vandaag. Het is hoogwater, de uiterwaarden zijn door het rivierwater ingenomen.
Over de IJsseldijk gaat het weer richting het vertrekpunt. Lopend over de dijk is het nog even genieten van een prachtig uitzicht over de brede rivier en de overstroomde uiterwaarden.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: