In Heeten zijn de kerkepaden hersteld. De Wandelroute Heeten Zuid volgt ze grotendeels. Je wandelt 7,5 kilometer lang over oude wandelpaden, door stukken bos en langs het kanaal. Een prachtige wandeling, door vaak nog kleinschalig agrarisch landschap.
TOP
Startpunt is het Toeristisch Overstap Punt (TOP) in het centrum van het dorpje Heeten, tussen Deventer en Raalte. Hier kun je de auto achterlaten – en heb je keuze uit drie wandelingen over de herstelde wandelpaden: Heeten Noord, Zuid en West. De langste telt 15 kilometer, de andere twee 7,5 kilometer. Ze zijn gemarkeerd en er is een GPX-track te downloaden. Verkeerd lopen is dus haast niet mogelijk.

Waterstaatskerk
Slingerend door een wijk waar het fraai wonen is, verlaat je Heeten. Aan de rand van het dorp wijst een informatiebord op de plek waar de eerste kerk van Heeten heeft gestaan. Het was een Waterstaatskerk – gebouwd onder toezicht van Rijkswaterstaat en met financiële steun van de overheid. Vanaf eind 18e eeuw heeft het zo’n honderd jaar als kerk van Heeteren gefunctioneerd. Toen was de huidige en grotere kerk gereed en werd de Waterstaatskerk afgebroken.

Bleerspad
“Welkom op de paden”, zegt een gastvrij bord aan het begin van het Bleerspad. Het is een van de 19 herstelde wandel- en fietspaden rond Heeten. Het verbindt het dorp met het Overijssels Kanaal. Alle paden hebben een naam gekregen; het Bleerspad is genoemd naar de Bleerster Vennen, die aan de andere kant van het kanaal te vinden zijn.

Mooi plaatje
Een fraaie ophaalbrug kondigt het Overijssels Kanaal aan. De Spekhoekbrug dateert uit 1901, maar is volgens de historici pas later hier geplaatst. Eerder moest je via een vlotbrug de waterweg over. Het kanaal is midden 19e eeuw gegraven, door de Overijsselse Kanalisatie Maatschappij. “Mooi plaatje hè?”, zegt een voorbijganger tegen me, als ik de brug op de foto zet. Inderdaad.

Langs het kanaal
De wandelroute volgt het smalle kanaal. Over een stille zandweg, tussen riet en bomen door, loop ik langs het water. In de verte komt langzaam de volgende ophaalbrug in zicht. Ook deze is een mooi plaatje. Maar van heel dichtbij zie ik de brug vandaag niet, want het slaat af, het volgende herstelde wandelpad in.

Spekschate
Het is het Spekschatepad. Genoemd naar Erve Sprikscotte, dat dateert uit 1627. Spekschate kun je ook vertalen als ‘varkensstal’ vertelt de Werkgroep Historisch Heeten. Een schate is namelijk een oud woord voor stal. En het verband tussen spek en varken hoeft ook tegenwoordig geen toelichting.

Kruipdoor- en sluipdoorpaden
Initiatiefnemer en uitvoerende instantie achter de herstelde paden is de Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o. Begin deze eeuw heeft de stichting in tien jaar tijd maar liefst 15 kilometer aan oude paden hersteld. Door ruilverkaveling en veranderde bedrijfsvoering van agrarische bedrijven zijn de mooie ‘kruipdoor- en sluipdoorpaden’, zoals bijvoorbeeld kerkepaden, aan het verdwijnen. Maar dankzij het werk van vele vrijwilligers is rond Heeten veel hersteld.

Markepad
Zoals het Markepad. Het herinnert aan de markegronden die zich hier eeuwenlang aan de zuidzijde van Heeten bevonden. Het waren vrij woeste gronden, die door de bevolking gezamenlijk mochten worden gebruikt. Woest zijn de gronden al lang niet meer; ik wandel door een lieflijk landschap, tussen akkers en weilanden door.

Slonnink
De wandeling steekt de doorgaande weg tussen Deventer en Raalte over en duikt het bos in. Hier loopt het Slonnikspad, een halfverhard, licht slingerend wandel- en fietspad. Slonnink is de bijnaam van eigenaar Aarnink, over wiens grond het pad loopt.


Telgen
Dan komt Heeten ook langzaam weer in zicht. Het gaat nog over het korte Snieterspad – langs riet en akkerland – en het iets langere Telgenpad. Dit laatste pad is plaatselijk ook bekend als Telpenallee of Telgenweg. Een ‘telg’ is een jonge eikentak. Ook het industrieterrein waar de wandeling even langsloopt is hiernaar genoemd: De Telgen is de naam ervan.


Uilenbroek
Twee uilen en een broek sieren de gevel van een huis aan de Uilenbroekstraat. De straatnaam als rebus. De Dorpsstraat leidt vervolgens naar het Dorpsplein, met daaraan het fraaie rooms-katholieke kerkgebouw uit 1893. En daar eindigt het mooie rondje Heeten Zuid, over een groot deel van de herstelde wandelpaden. Met dank aan de inzet van de vele vrijwilligers van de Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten e.o.!