Voorst

Lengte: 16 km

Klompenpad Beekweidenpad

Drie lussen telt het Beekweidenpad, met elk hun eigen karakter. Boerenland, landweggetjes en bos zijn achtereenvolgens de thema’s. En het 16 kilometer lange klompenpad biedt nog veel meer: je loopt langs beken en knotwilgen, over dijken en (modderige) paadjes en je maakt misschien wel kennis met het spook van Voorst.

Ochtendmist

Al snel na het startpunt, bij de kerk van Voorst, verlaat de route het gebaande pad. Ik wandel over een smal voetpad langs lege weiden. Ochtendmist heeft de wereld kleiner gemaakt. De mijne bestaat even alleen uit grasland, hagen en mooie oude knotwilgen.
En uit een modderig pad. Hier en daar zijn planken langs het pad gemonteerd om de meest natte gedeelten begaanbaar te houden.

Watergat

Zo kom ik aan bij de Kleiput. Een watergat dat is ontstaan door kleiwinning. Nu is de plas het domein van watervogels. Een infopaneel toont de afbeeldingen van tientallen soorten die je hier zou kunnen zien. Een vogelkijkscherm biedt een mooi uitzicht over het water. Op dit moment is de plas echter net zo verlaten is als de weilanden waar ik zojuist langs liep.

Vogels

Ik wandel verder en kom even later toch nog heel wat vogelleven tegen. Een zilverreiger houdt de wacht aan de oever van een sloot, een blauwe reiger vliegt over en een weiland in de verte is in bezit genomen door honderden ganzen.

Kerkenpad

De kerk van Voorst komt weer in zicht en daarmee het einde van de eerste lus. Via een oud kerkenpad, langs overhangende knotwilgen en smalle slootjes, nader ik het volgende deel van dit Klompenpad.

Zwarte populier

Het gaat verder over een smalle en stille asfaltweggetjes door het mooie buitengebied van Voorst. Een kudde schapen ligt in de wei, omringd door hagen en knotwilgen.
Ik passeer een imposante zwarte populier. De Klompenpaden-app vertelt dat de boom rond 1900 moet zijn aangeplant en 120 jaar later een omtrek van 5 meter heeft bereikt. Zwarte populieren voelden zich ooit helemaal thuis in het rivierenlandschap. Nu is deze inheemse populier zeldzaam geworden, met het verdwijnen van zijn natuurlijke leefmilieu.

Over de dijk

Het Beekweidenpad nadert de uiterwaarden. Ik wandel de dijk op en vervolg het klompenpad over een stil fiets-en wandelpad. Vanaf de dijk een mooi uitzicht over de uiterwaarden. Ook de kerk van Voorst is weer duidelijk in beeld.
Op een uitgebreid informatiebord lees ik dat delen van de dijk hier zijn verlegd, om ruimte te geven aan de rivier.

Spook

Het Juffersgat betekent het begin van de derde lus. De waterplas is overblijfsel van één van de vele dijkdoorbraken die hier vroeger veelvuldig plaatsvonden. Blijkbaar heeft de waterplas erg tot de verbeelding van de bevolking gesproken, want er bestaan maar liefst twee volksverhalen over deze plas. In het ene verhaal is het spook van Voorst naar het gat verbannen, in het andere verhaal huist hier een witte vrouwengestalte met vurige ogen. Vandaag ligt de plas er in ieder geval rustig en onschuldig bij.

Oude boerderijen

Het Juffersgat laat ik achter me en wandel verder. Het Beekweidenpad vervolgt zijn weg tussen hoge statige beuken door, over een karrenspoor tussen akkers door en over slingerende landwegen.
Ik passeer mooie oude boerderijen. Ze vertellen hoe het er hier vroeger heeft uitgezien.

Grafheuvels

Het is stil en donker in het Appense bos. Hoge naaldbomen dempen het toch al zwakke decemberlicht. Ik wandel over stille bosweggetjes. De grafheuvels die ik passeer tonen aan dat hier duizenden jaren geleden ook al mensen rondliepen. Pas in de jaren 70 zijn deze grafheuvels ontdekt. Nu liggen ze er duidelijk zichtbaar bij, als keurige ronde heuveltjes in het rommelige bos.

Voorsterbeek

Er wordt hard gewerkt aan de Voorsterbeek. Waterschap Vallei en Veluwe verbreedt hier de oevers en geeft de beek zijn natuurlijke vorm terug. Zo kan de beek beter grotere hoeveelheden regenwater vasthouden. En planten en dieren in en om het water zijn blij met de nieuwe schuin aflopende oevers.

Mooi en gevarieerd

Voor de laatste keer slaat het klompenpad af om de weilanden in te gaan. Enkele knotwilgen later kom ik weer uit bij kerk, het begin- en eindpunt van dit mooie en gevarieerde klompenpad door de omgeving van Voorst.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: