Hoog-Keppel

Lengte: 7 km

Paaltjesroute Ulenpas vanuit Hoog-Keppel

Een mooi wandelrondje door de directe omgeving van het dorpje Hoog-Keppel. De 7 kilometer lange Ulenpasroute voert over twee bosrijke landgoederen en af en toe over stille landweggetjes. Het landschap is gevormd door stuifduinen en afzettingen van rivierklei. En dat laatste merk ik halverwege de route…

Rivierduin

De Ulenspasroute begint bij de mooie middeleeuwse Dorpskerk van Hoog-Keppel. Deze is ooit gebouwd op het hoogste punt van een rivierduin van de IJssel.

Oud wandelpad

Al snel na de eerste stappen van de wandeling verlaat ik de verharde weg en wandel verder over een fraai wandelpaadje tussen de akkers door. Dit oude pad liep vroeger door tot het Hanzestadje Doesburg.

Afgesneden rivierarm

Het smalle wandelspoor brengt me op Landgoed Ulenpas. Ik wandel langs hoge bramenstruiken het afwisselende bos in. De routebeschrijving vertelt me dat de vijver die ik passeer een overblijfsel is van een lang geleden afgesneden rivierarm.

Stille buitengebied

De wandeling verlaat het bos en voert verder door het stille buitengebied. Een boer haalt een snede gras van het land en een groepje schoolkinderen fietst naar huis.

Glad onder de voeten

Dan verlaat de route weer het asfalt. Ik wandel landgoed Heekenbroek op, dat tegenwoordig in beheer is van Natuurmonumenten. Hier merk ik daadwerkelijk dat het landschap is gevormd door afgezet rivierklei: het wordt glad en glibberig onder de wandelschoenen. Maar het is een prachtig wandelpad door een afwisselend stuk bos.

Zo wandel ik weer langzaam door het stille bos richting het dorpje Hoog-Keppel, het begin- en eindpunt van de rondwandeling.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: