Angerlo

Lengte: 10 km

Klompenpad Bevermeersepad

“De bever is terug op de Bevermeer”, meldt de lokale nieuwssite. Niet de levende bever, maar een houten sculptuur, die is geplaatst ter gelegenheid van de opening van het Bevermeersepad. Dit 10 kilometer lange Klompenpad voert door het waterrijke buitengebied van het dorpje Angerlo bij Doesburg.

Dorpshuis

Start- en eindpunt van de rondwandeling is het Dorpshuis van Angerlo, een 1500 inwoners tellend plaatsje, niet ver van de IJssel en van Hanzestad Doesburg.

Rode klompen

De rode klompen die het pad markeren, sturen me allereerst langs de mooie oude Sint-Galluskerk. Deze werd hier al in de 11e of 12e eeuw gebouwd. De huidige kerk is het resultaat van veel uitbreidingen en restauraties.

Klompenpad begonnen

Ik sla af, de Dorpsstraat in, en wandel langs een statige Koningslinde. Deze herinnert aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013. En spoedig daarna passeer ik de eerste boerderij. De doordringende geur van kuilvoer dringt mijn neus binnen. Het Klompenpad is begonnen.

Over de dijk

Ik laat de bebouwing van Angerlo achter me en wandel de dijk langs de Oude IJssel op. De wandeling gaat verder over een rustig wandel- en fietspad. Vanaf de dijk een fraai uitzicht over de uiterwaarden van de Oude IJssel. In de verte steekt de kerktoren van Drempt nog net boven het landschap uit.

Oude IJssel

Ooit was de Oude IJssel een zijtak van de Rijn. Nu vindt deze rivier zijn oorsprong in Duitsland. Daar stroomt het water onder de naam Issel richting ons land. Hier bij Doesburg vindt de Oude IJssel zijn eindbestemming en gaat op in de grotere IJssel.

Bevermeer

Gemaal Bevermeer komt in beeld. Lang geleden varieerden de waterstanden sterk in het buitengebied van Angerlo. Nu speelt gemaal Bevermeer een belangrijke rol in het op peil houden van de waterstand.

Watervogels

Het Bevermeersepad verlaat de dijk en gaat verder langs het water. Ik wandel langs een grote waterplas, waar tientallen watervogels hun plek hebben gevonden. In het weiland ernaast zijn groepen ganzen neergestreken. Luid gakkend vliegt een andere groep ganzen over me heen, op zoek naar een landingsplaats. De Bevermeer is duidelijk een vogelparadijsje.

Lange rechte beken

Ooit had het water vrij spel hier achter de rivier, in het buitengebied van Angerlo. Nu is het water getemd en stroomt het door rechte gekanaliseerde beken. Het Klompenpad volgt de Hoge Leiding, een schoolvoorbeeld van zo’n beek.

Stil en verlaten

Het is stil en verlaten langs de lange en rechte beek, die als een mes de weilanden doorsnijdt. Een zwanenechtpaar dobbert op het traag stromende water, verder lijkt de wereld hier even stil te staan.

Afdrukken

Ik laat de Hoge Leiding achter me en loop verder door halfopen landschap. Een zandweg voert tussen geploegde akkers en lege weilanden door. Ik volg de afdrukken van wandelschoenen in het zand, vermengd met die van paardenhoeven.

Zo voorbij

Ook langs het Bevermeersepad hebben enkele grote windmolens hun plek gevonden. Sommige wandelaars vinden het storend dat het Klompenpad op enkele meters langs de molens loopt, valt uit reacties op klompenpaden.nl op te maken. Maar Frida kijkt er in haar reactie anders tegen aan: “Geniet van de vergezichten en de stilte en het is zo voorbij”.

Achterland

En voor ik het weet is de wandeling ook alweer voorbij. De laatste kilometers gaan langs water, langs oude boerderijen en door de bebouwing van Angerlo. Na 10 mooie wandelkilometers door het stille achterland van de IJssel komt het dorpshuis van Angerlo weer in zicht.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: