Winterswijk

Lengte: 18 km

Klompenpad Achterwooldsepad: het coulisselandschap van Winterswijk

Het coulisselandschap op zijn mooist. Dat is wat het Achterwooldsepad je 18 wandelkilometers lang biedt. Het klompenpad door het buitengebied van Winterswijk gaat door kleinschalig landschap, waarbij stukjes bos, bomenrijen, hagen en struiken als coulissen van een toneel zorgen voor een steeds veranderend uitzicht.

Gastvrij

Geitenkaasboerderij en Camping De Brömmels is startpunt van dit Klompenpad. Je mag hier kijken in de geitenstal en de kaasmakerij, er is een terras, een winkeltje en de parkeerplaats is gastvrij opengesteld voor klompenpadwandelaars.

Hoevenlandschap

Achttien kilometers telt het Achterwooldsepad in totaal. Het bestaat uit een hoofdroute van 10 km en een verlenger van 8 km. Ook is de verlenger zelfstandig te lopen. Dus heb je de keuze uit 8, 10 en 18 kilometer.

Karakter

Wat karakter betreft kun je zeggen dat de hoofdroute door wat recenter ontginningslandschap loopt. Dat betekent soms wat rechtere (zand)wegen. De verlenger daarentegen gaat door een iets ouder hoevenlandschap. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat je in de recensies van het Achterwooldsepad op klompenpaden.nl regelmatig leest vooral ook de routeverlenger te lopen.

Scholtengoed Meerdink

Al snel na de start betreed ik het Scholtengoed Meerdink, tegenwoordig in beheer van Geldersch Landschap en Kastelen. Over een smal pad gaat het door een stukje bos van het oude landgoed. Een mooi begin van deze wandeling!

Glooiend weiland

Ik verlaat het bosje en wandel verder over de verharde Rauwershofweg. De boerderij verderop ligt gedeeltelijk verscholen achter het wat bolle weiland. Dit weiland is een mooi voorbeeld van een es of kamp. Om de van nature onvruchtbare zandgrond geschikt te maken voor gewassen is deze akker eeuwenland bemest met heideplaggen en potstalmest. Zo werd de akker langzaam hoger en hoger – en lijkt de boerderij erachter iets in het landschap weg te zijn gezonken.

Coulisselandschap

Het gaat verder over de Kulverweg. Een rechte, verharde landweg. Klinkt misschien saai, maar het steeds wisselende coulisselandschap om me heen maakt alles goed.

Harmienehoeve

Zo kom ik aan bij Kaasboerderij en Herberg Harmienehoeve, met uitnodigend terras, restaurant, winkel en kaasmakerij. De Harmienehoeve is tevens opstappunt van het Achterwooldsepad. Maar met nog heel wat kilometers te gaan, sla ik het terras even over.

Boerderij Roerdinkhagen

Ik passeer boerderij Roerdinkhagen. De klompenpaden-app wijst hier op de middelste deurpost van de staldeuren. Daar is een middelerteken te zien, in de vorm van een X. Volgens oud Germaans geloof bedoeld om het kwaad buiten de deur te houden.

Willkommen

Het gaat verder over de Grensweg. Een zandweg waarvan je de naam letterlijk moet nemen. Hier schampt het Achterwooldsepad de Duitse grens. ‘Willkommen in Rhede’, begroet een groot welkomsbord mij in de verte. Maar net ervoor maken Grensweg en route een haakse bocht en verwijderen we ons weer van de grens.

Stil

Dat het hier zo stil en verlaten is zal er alles mee te maken hebben dat we ons op het randje van Nederland bevinden. Doorgaand autoverkeer bestaat hier niet – daarbij is het hier sowieso dunbevolkt.

Olden dag

‘Veur unzen olden dag’, staat op het bankje in de berm van de zandweg geschreven. Ik weet niet vanaf welke leeftijd dit volgens de eigenaar geldt, maar voor een korte pauze maak ik graag even gebruik van de zitplek.

Oudste schuur

Wel bekend is de leeftijd van de schuur waar ik even later langs loop. Het zou de oudste schuur van Nederland zijn en stamt uit 1544. Na grondige restauratie is er nu een ‘boerderij-restaurant’ –  met terras – in gevestigd. Deze ‘oudste schoppe’ van Nederland is onderdeel van Het Roerdinkhof, een oud Scholtengoed. Verder bestaat het nu uit mini-camping, groepsaccommodatie en een klein hotel.

Verlenger

Dan komt De Brömmels weer in zicht. En daarmee het einde van de hoofdroute – en het begin van de routeverlenger. Het Achterwooldsepad volgt vanaf hier enkele mooie kilometers het Scholtenpad, een 80 kilometer lang Streekpad rond Winterswijk.

Oude Bocholtsebaan

Het gaat door het bos, over slingerende zandweggetjes, langs akkers en weiden. Dan een kaarsrechte, lange en brede zandweg. Het straatnaambordje ‘Oude Bocholtsebaan’ verklaart alles. Hier reed ooit de trein tussen Winterswijk en het Duitse plaatsje Bocholt. Kort na de Tweede Wereldoorlog is de lijn opgebroken. Wat rest is de lange, rechte zandweg die ik nu een stukje volg.

Gastvrij landgoed

Ik verlaat het oude spoortracé en wandel verder over het particuliere landgoed Lintum-’t Winkel. Hier kom je langs een gerestaureerde oude veldoven. Tot 2014 stond deze nog overwoekerd door struiken langs de kant van het pad. Nu is de oude oven overkapt en voorzien van de nodige informatiepanelen over de baksteenproductie in deze streek.

Keunenhuis

Scholtenpad en Achterwooldsepad gaan weer ieder hun eigen weg als ik natuurgebiedje Keunenhuis in wandel. Een oude boerderij met omliggende grond dat nu onder beheer van natuurmonumenten valt. Op deze dag in februari ligt de akker er kaal bij, maar in het zomerhalfjaar wordt er weer graan verbouwd. En dat heeft ervoor gezorgd dat hier ook weer korenbloemen en patrijzen zijn te zien.

Dreug wear

Voor de tweede maal volgt de route even een stukje van de oude spoorbaan naar Bocholt. En hier passeer je ook nog een station – maar dan een meetstation – van het Koninklijk Achterhoeks Meteorologisch Instituut. En als ik het goed begrijp is het op dit moment droog weer.

Coulisselandschap

Dan komt na 18 mooie wandelkilometers De Brömmels weer in zicht, start- en eindpunt van het Klompenpad. De conclusie is duidelijk: het Achterwooldsepad is een prachtige wandeling door het afwisselende en bijzondere Winterswijkse coulisselandschap – met de nodige bezienswaardigheden en pauzeplekken onderweg.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: