Ruurlo

Lengte: 11 km

Wandelen Meeneroute Ruurlo

De omgeving van Ruurlo heeft wandelaars veel te bieden. Bossen, voormalige landgoederen en rustige verharde en onverharde wegen door verlaten agrarisch gebied. De 11 kilometer lange Meeneroute is uit deze ingrediënten samengesteld en begint in het dorp Ruurlo zelf.

Roderlo

Als ik thuis deze wandeling voorbereid ontdek ik op internet dat de naam van het plaatsje nog steeds bij het dorp past. Ruurlo is volgens een artikel op Wikipedia afgeleid van Roderlo, dat is opgebouwd uit de woorden rode (gerooid bos) en lo (open parkbos).

Oude en nieuwe Ruurlo

Maar voordat ik wandelend het eerste bos bereik, voert de route me door het oude en het nieuwe Ruurlo. In het oude gedeelte wandel ik onder meer langs de 14-de eeuwse Dorpskerk, die een duidelijk stempel op het bescheiden centrum drukt.

Beroemde zessprong

Na een korte kennismaking met een stil nieuwbouwwijkje stopt het asfalt en duikt de wandeling het bos in. Het smalle wandelpad maakt even later plaats voor een brede rechte zandweg. Ik kom langs een zessprong waar opnamen zijn gemaakt voor de verfilming van het boek De Zevensprong van Tonke Dragt.

Langs akkers en weilanden

De wandeling gaat verder over verlaten asfaltweggetjes. Via een slingerend fietspad dat precies de bosrand volgt, kom ik weer op zandwegen. Deze voeren deze keer niet door een bos, maar langs akkers en weilanden.

Oude boerderijen

Ik passeer twee mooie oude boerderijen die, vanwege hun op dezelfde manier geverfde luiken, broers lijken te zijn. Het is eind december en ik vraag me af of de schapen die in grote getale in de wei lopen het prettig vinden dat de winter tot nu toe erg zacht verloopt.

Boswachterij Ruurlo

Na anderhalf uur wandelen nader ik Ruurlo weer. De laatste bomen waar ik tussendoor loop behoren tot de uitgestrekte bossen van Boswachterij Ruurlo.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: