Lochem

Lengte: 11 km

Wandeling Poort van Lochem vanuit Lochem

Lochem is bij wandelaars vooral bekend door zijn Lochemer Berg. Maar dat het plaatsje aan de Berkel meer te bieden heeft bewijst de wandeling Poort van Lochem. Deze 11 kilometer lange wandelroute is samengesteld door Stichting Mooi Lochem en voert langs de Berkel, over landgoed Twickel en ook nog langs de Lochemse Berg.

Langs de Berkel

De wandeling verlaat Lochem via een smal wandelpad langs de oever van de Berkel. De naam van de wandeling “Poort van Lochem” verwijst ongetwijfeld naar de betekenis die deze plek ooit voor de plaats had. Eeuwen lang vormde het riviertje de belangrijke handelsweg die Lochem tot bloei bracht. In deze tijd vervoerden Berkelzompen hun lading en passagiers over de Berkel.

Berkelzomp

Sinds enkele jaren vaart er weer een Berkelzomp vanuit Lochem. Ik zie de boot liggen, afgemeerd aan de oever. Aan de andere kant van het water trekt het prachtige landhuis De Cloese alle aandacht.

Landgoed Twickel

De wandeling volgt de Berkel nog een tijd en slaat dan een smal en redelijk verborgen bospad in. Een bordje geeft aan dat dit bos onderdeel is van het uitgestrekte landgoed Twickel. Even later stuit ik op het volgende historische bouwwerk: landhuis De Heest. De wandeling volgt hier enige tijd een al bestaande route, over de gronden van het landhuis.

Lochemer Berg

Zo kom ik langzaam maar zeker in de buurt van de Lochemer Berg. De enkele tientallen meters hoge “berg” is zelf geen onderdeel van de wandeling. Wel bepaalt deze in de voorlaatste ijstijd gevormde stuwwal lange tijd mijn uitzicht.

Mooi Lochem

De wandeling Poort van Lochem is gerealiseerd door de Stichting Mooi Lochem. Wanneer ik na elf kilometer wandelen weer ben aangekomen bij het startpunt, kan ik maar één conclusie trekken: de vrijwilligers van deze stichting zijn er met de wandeling in geslaagd de mooiste kanten van Lochem te laten zien.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: