Renkum

Lengte: 14 km

Klompenpad Hartensepad

Het 14 kilometers tellende Klompenpad Hartensepad is een afwisselende wandeling door het Renkums Beekdal. Een groot deel van het gebied is afgelopen decennia door Staatsbosbeheer omgevormd tot ‘nieuwe natuur’. Je wandelt over smalle bospaadjes, langs beken en sprengen, over landgoederen en door uiterwaarden.

Renkums Beekdal

Startpunt van dit Klompenpad is Bezoekerscentrum Renkums Beekdal. Hier kun je terecht voor informatie over de Renkumse Poort. Bij de buren (Boscafé de Beken) ben je welkom voor een terrasje na de wandeling.

Gezellig druk

Op deze mooie zondagochtend in november wordt druk gebruik gemaakt van deze uitvalsbasis. De parkeerplaats is (over)vol, het terras bijna vol. Wandelaars en fietsers zwermen in alle richtingen uit. Het is ‘gezellig druk’ op de route. Wie rustiger wil wandelen kan wellicht beter een doordeweekse dag uitkiezen…

Geschiedenis

Leuk aan dit Klompenpad is dat de geschiedenis van het beekdal zich gaandeweg de route langzaam ontvouwt. Dit dankzij vele info-panelen langs het pad en de toelichtingen in de route-app van het Klompenpad.

Grafheuvels

Zo wandel ik langs een bescheiden heuveltje dat me anders niet eens zou zijn opgevallen. Een bordje maakt duidelijk dat het hier om een oude grafheuvel gaat. De eerste mensen vestigden zich 7000 jaar geleden in de omgeving van het Renkumse beekdal. Er was water bij de hand en het vlakke land was geschikt voor landbouw. Meerdere oude grafheuvels langs de route herinneren aan deze geschiedenis van het beekdal.

Sprengen en beken

Zelf loop ik de de route tegen de klok in. Het brede bospad geeft al snel na de start mooie doorkijkjes op het licht glooiende beekdal. Het lage gedeelte van het dal is niet toegankelijk, want kwetsbaar natuurgebied.

Sprengenbeken

De route loopt verder, vlak langs het dal, over een smal slingerend pad, met het bos aan de andere kant.
Even verderop wandel ik langs een diep uitgegraven beken. Het infobord vertelt dat deze sprengenbeken lang geleden zijn uitgegraven om het opborrelende grondwater van een spreng te kunnen gebruiken voor het aandrijven van watermolens.

Industrie

Het beekdal vormt een ecologische verbinding tussen Veluwe en de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Op de plek waar ik nu wandel werd deze verbinding nog tot 2014 geblokkeerd door een industriegebiedje. Alle industriële bouwsels zijn inmiddels verwijderd en ook hier kan de natuur weer zijn gang gaan.

Willem III

Wat een bosvijver lijkt te zijn, is oorspronkelijk uitgegraven als zwemvijver. Om het water vast te houden is de bodem bedekt met zeeklei, zo lees ik in de toelichting. Koning Willem III nam er wel eens een duik als hij in zijn residentie Oranje Nassau’s Oord verbleef.
Over dit landgoed wandel ik even later. Willem III kocht het voor zijn vrouw Emma. Zij heeft er een sanatorium voor tbc-patiënten laten bouwen. Oranje Nassau’s Oord is nog steeds in gebruik, nu als verzorgingshuis.

Uiterwaarden

En dan kom ik aan het einde van het beekdal, dat overgaat in de uiterwaarden. Daarmee krijgt de wandeling plotseling een heel ander karakter. Het gaat slechts een kort stuk door de uiterwaarden, maar het is een heel mooi stuk.

Laatste etappe

Ook anders van karakter is een deel van de laatste etappe van de route. Het plaatsje Renkum ligt tegen het beekdal aan, dat je ontkomt er niet aan een tijdje over de verharde weg langs de rand van Renkum te moeten lopen. Maar het is een rustige weg en het lijkt me mooi wonen in de straten waar ik doorheen wandel.

Maar de weg wordt al snel weer onverhard en via een mooie lus door bos en langs akkers en weilanden kom ik weer aan bij het bezoekerscentrum.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: