Zuidloo - Bathmen

Lengte: 7,5 km

Ommetje Zuidloeër Boerenroute

Een heerlijk ommetje door het oude agrarische gebied rond Zuidloo, één van de buurtschappen in de gemeente Deventer. De 7,5 kilometer lange gemarkeerde wandelroute gaat over stille landweggetjes, historische kerkepaden, langs oude boerderijen en een mini-natuurparkje waar idealisme realiteit is geworden.

Mooiste paden

Niet ver van de afslag Bathmen van de A1 beginnen maar liefst 6 lokale Ommetjes. Uitgezet door bewoners van de streek. Die weten de mooiste paden te vinden, dus de verwachtingen zijn hoog.

Het bos in

Ik keer de snelweg de rug toe en volg de blauwe pijlen. Die sturen me al snel het bos in. Varkensdijk is de naam van het zandweggetje door het bos. Vroeger werd dit pad veel gebruikt om vrouwtjes-varkens naar het mannetje-varken te brengen, zo verklaart de routefolder de naam van de zandweg.

Broake Bos

Geen varkensogen, maar de ogen van een zwarte Schotse hooglander staren me vanuit de verte aan. Als ik dichterbij kom ontdek ik een bont gezelschap van dieren: hooglanders, varkens en geiten. Ik ben aangekomen bij mini-natuurparkje Het Broake Bos. Het herbergt zwarte hooglanders en bonte Bentheimers. Het laatste is een oud varkensras dat vroeger veel voorkwam in de oostelijke grensstreek en tegenwoordig met uitsterven is bedreigd.

Nieuwe kansen

Het parkje is particulier initiatief en iedereen is er welkom een kijkje te nemen. Het bosperceel is al generaties in bezit van de familie, schrijft de eigenaar op een uitgebreid informatiepaneel. Met als motto “Het verleden brengt je weer naar de toekomst” besloot de familie het perceel om te toveren tot een klein natuurparkje waarin oude rassen nieuwe kansen krijgen.

Kerkepaden

De Ommetjes rond Bathmen volgen vaak oude kerkepaden. Tijdens hun research vonden leden van de werkgroep een document uit 1862 waarin alle kerkepaden richting Bathmen waren opgetekend. Het oude geschrift werd een belangrijke basis voor het uitzetten van de Ommetjes.

Plattelandsweggetjes

Ik wandel verder over smalle, slingerende plattelandsweggetjes. Het is stil in het buitengebied. Doorgaand autoverkeer lijkt hier niet te bestaan, het eerste voertuig dat ik tegenkom is een tractor met een lading hout achterop.

Vroeg ontdekt

“Zuidloo, gemeente Deventer” luidt het opschrift van het plaatsnaambord. Ik ben aangekomen in het buurtschap waar het Ommetje zijn naam aan dankt. Zuidloo bestaat uit niet veel meer dan een paar boerderijen. Een aantal hiervan dateert al van voor 1500. De streek werd al vroeg ontdekt als geschikt voor akkerbouw en veeteelt.

Stille landschap

Het asfalt maakt weer plaats voor een zandweg. Ik wandel langs een smalle rechte beek, door het stille landschap. En geniet van de vergezichten over weilanden en kale akkers. In de verte vliegen twee zilverreigers laag over om te landen in een van de weilanden.

Heerlijk wandelen

Zo wandel ik richting het eindpunt. Er volgen nog wat verlaten landweggetjes, verhard en onverhard. Het is hier een heerlijke omgeving om te wandelen. Rust, oude boerderijen, slingerende weggetjes, oude perceeltjes bos.

Goede zorgen

Aan bankjes langs de route ook geen gebrek. Bijna iedere kilometer ben ik er wel eentje tegengekomen. Er wordt hier goed gezorgd voor wandelaars en fietsers. En op een steenworp afstand van de finish van de wandeling is in Bathmen de nodige horeca te vinden voor de nodige après-wandel.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: