Luttenberg

Lengte: 7 km

Wandeling Luttenberg – Blauwe route

De 7 kilometer lange gemarkeerde rondwandeling begint bij een grot en eindigt bij een berg. Je wandelt over rustige landweggetjes, stille zandpaden en smalle bospaadjes, door het oude agrarische buitengebied van Luttenberg. De verwachtingen zijn hoog: het plaatsje wordt ‘de parel van Salland’ genoemd.

Kerkweide

De kerkweide is de centrale plek in Luttenberg, dat is duidelijk. Hier vind je de kerk, het dorpshuis, het café en de supermarkt. Ook vanaf hier vertrekken de gemarkeerde wandelroutes om de omgeving van Luttenberg te verkennen. Zoals de 7 kilometer lange blauwe route, die ik vandaag volg.

Mariagrot

‘Kerkenlaentie’ staat te lezen op het hek dat toegang tot de kerkweide geeft. Ik loop langs een indrukwekkende Mariagrot, een kopie van de grot van Lourdes. Deze is in 1915 door de parochianen gebouwd ter gelegenheid van een 25-jarig priesterfeest.

Stilte

Via het Bloemenbos, waar villa’s achter hekken en hagen schuilgaan, wandel ik het dorpje uit. Het gaat verder over een rustig asfaltweggetje langs weilanden, akkers en boerderijen.
Het asfalt maakt plaats voor een slingerende zandweg. Langs de slootkant een lange rij prachtige knotwilgen. In de verte rennen enkele pony’s om het hardst rondjes door de wei. Ik groet een andere wandelaar en geniet van de stilte en het mooie uitzicht over weilanden en de akkers.

700-Jarig bestaan

Langs de weg een herinneringsboom aan het 700-jarig bestaan van Luttenberg. Het is één van de tien herinneringsbomen die enkele jaren geleden in de omgeving zijn geplant, lees ik op het informatiebordje.

Mijmeren

‘Mijmerend over weidse velden’, is de eerste regel van een lang gedicht dat op de leuning van een houten zitbank is te lezen. Ik neem plaats en stel vast dat dit de perfecte plek is om deze woorden tot uitvoer te brengen.

Luttenberg

Verder wandelend over de Bergweg komt de Luttenberg in zicht. Met zijn hoogte van 31 meter boven NAP is het de laagste van de drie stuwwallen van de Sallandse Heuvelrug. De klim is dus snel gedaan en boven is een fraai panoramisch uitzicht over de omgeving de beloning.

Karrensporen

Het laatste deel van de route gaat door het bos van de Luttenberg. Ik wandel over een zandpad met een rijk verleden, zo legt een informatiepaneel uit. Hier lopen, nog zichtbaar voor het geoefende archeologische oog, oude uitgewaaierde karrensporen. Het duidt erop dat deze zandweg over de Luttenberg ooit een drukke handelsroute was.

Heide en jeneverbessen

Eeuwenlang was de heuvel een heideveld met hier en daar een struik. Nu wandel ik door een bos met hier en daar een heideveldje.
Er staan nog enkele mooie jeneverbessen langs het pad. Deze struik is een van de weinige coniferen die van nature voorkomen in Nederland. Helaas begint de jeneverbes steeds zeldzamer te worden in ons land.

Welkom

Een oude bakkersfiets met de tekst “Welkom” tussen het frame verwelkomt me terug in het dorp. De fiets staat voor Museum De Laarman. Wie zich na de wandeling nog meer in Luttenberg en zijn geschiedenis wil verdiepen, kan hier terecht in het landbouwmuseum, dat is gevestigd in een oude veevoederfabriek.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: