Oud-Zevenaar

Lengte: 14 km

Klompenpad Rijnstrangenpad

Waar eens de Rijn stroomde, loopt nu het Rijnstrangenpad. Het 14 kilometer lange Klompenpad loopt door een ruig en verstild rivierenlandschap, over smalle wandelpaadjes, over slingerende dijkjes en dwars door weilanden.

Oud-Zevenaar

Het startpunt in het dorpje Oud-Zevenaar is al mooi. Hoog op een terp, tegen de winterdijk aan, staat daar de middeleeuwse Sint-Martinuskerk. Bovenop de dijk heb ik een fraai en weids uitzicht over het wandelgebied. De kerk blijkt overigens een groot deel van de wandeling een zichtbaar baken te zijn voor de wandelaar.

Stilte

Ik loop de uiterwaarden in en alles maakt duidelijk dat je hier in een rivierenlandschap wandelt. Het vlakke land, het weidse uitzicht, de wilgenbomen. En wat is het hier stil in de Gelderse Waard.

Heerlijk wandelen

Het is een heerlijk wandelgebied. Ik wandel de eerste kilometers over onverhard en halfverhard pad door het lekker rommelige landschap.

Nieuwe natuur

Het gaat het verder over de oude winterdijk. Al snel komen de eerste waterpartijen ook in zicht. En tientallen watervogels die er ongestoord kunnen verblijven.

Kleine Gelderse Waard

Ik kijk hier uit op de Kleine Gelderse Waard, een stuk ‘nieuwe natuur’ dat is ontstaan door voormalige landbouwgrond tot op de oude rivierbodem af te graven. Op het informatiebord lees ik hoe rijk flora en fauna hier zijn geworden.

Rietmoeras

Het gaat verder over smalle wandelpaadjes, tussen riet en wilgenbomen door. Een bordje maakt duidelijk dat ik langs een rietmoeras wandel. Aan mijn rechterhand een ondoordringbaar gebied met niets anders dan riet, voor zover het zicht het toelaat.

Trekpontje

Aan het einde van de oversteek van de voormalige rivier moet toch nog het water worden overgestoken. Speciaal voor de wandelaars is hiervoor een trekpontje in het water gelegd.

Door de weilanden

Zo nader ik het dorpje met de mooie naam Aerdt. Het Klompenpad slaat vlak voor de bebouwde wereld af, ik moet het prikkeldraad over en verder gaat het, dwars door de weilanden heen.
Op een geïmproviseerd bankje midden in het weiland eet ik mijn lunch. Een paar koeien liggen verderop te genieten van de novemberzon, net als ik.

Over de dijk

Nadat ik meerdere weiden ben overgestoken en even vele malen het prikkeldraad wordt het tijd voor een stukje asfalt. Het Klompenpad volgt een stukje weg over de dijk. De Aerdtsedijk is een rustig weggetje, met een mooi uitzicht over het gebied waar eens de rivier stroomde.

Uiterwaarden in

Het blijft bij deze ene kilometer asfalt, want zo snel als mogelijk is duikt de route weer de uiterwaarden in. Ik loop langs een met riet omzoomde sloot, langs weilanden, over een smal pad tussen de bomen door en al wandelend komt de kerk van Oud-Zevenaar steeds duidelijker in beeld. Ik nader het eindpunt van deze mooie en bijzondere wandeling door het rivierenlandschap.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: